Jótékonysági Bál
2011.12.03-án intézményünk megtartja hagyományos Jótékonysági Bálját a Haller János Általános Iskolában.

bővebben...

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
2011.március 28- án a program két mosonmagyaróvári közreműködő szervezete a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány és a KESZI Hajléktalan Szállója sajtótájékoztatót tartott a programról.

bővebben...

LEVIZSGÁZTAK A PROJEKT RÉSZTVEVŐI
A program mosonmagyaróvári konzorciumi partnerénél is befejeződött a képzési blokk. A gépi takarító szakmacsoport résztvevői február 02- án írásbeli vizsgát tettek.
Miután mindenkinek sikerült.

bővebben...

A
 

„Két megoldás egy helyen, az önfenntartóvá válás érdekében”

című projekt

2013.10.30. -és 2014.10.30. között valósult meg intézményünkben, az Ökumenikus Segélyszervezet támogatásának köszönhetően.

Projektünk lényege és célja, hogy egy korábban raktárként funkcionáló, különálló, leromlott állagú épületünk átalakításával létrehoztunk egy univerzálisan felhasználható foglalkoztatót intézményünk területén, mely lehetővé teszi lakóink számára a bedolgozói és egyszerűbb feldolgozói munkák elvállalását és elvégzését. Ezen keresztül az Otthonunkba kerülő lakók elsajátíthatnak olyan tevékenységeket, melyekkel tőlünk kikerülve otthoni környezetükben is kiegészíthetik családjuk jövedelmét.

Ezen felül projektünk során a helyszín biztosításával célunk ösztönözni a helyi vállalkozói szférát, hogy nagyobb hangsúlyt fektessen az otthoni környezetben, bedolgozói munkaként is végezhető feladatkörök kialakítására. Ezzel a piaci szervezetek számára olyan lehetőség nyílik a társadalmi felelősségvállalásra, mely első sorban lehetőségek biztosításán alapszik, és beilleszthető a mindennapi üzemi tevékenységek közé.

Projekt indoklása:

Intézményünk alapvető célja, hogy segítsük bajbajutott lakóinkat élethelyzetünk rendezésében, és ezen tevékenységünk kiemelten fontos része a lakóink sikeres munkavállalásának előmozdítása, támogatása. Ennek érdekében tréningeket szervezünk, családgondozó és gondozó kollégáink folyamatos, egyénre és családra szabott tanácsadást biztosítanak lakóinknak (pl. életvezetés és munkavállalás összeegyeztetése). Ezt kiegészíti a térség álláslehetőségeinek folyamatos nyomon követése, közzététele, valamint a munkavállaláshoz szükséges kiegészítő funkciók (dokumentumok készítése, véleményezése, stb.).

Ugyanakkor a több éves gyakorlat ráébresztett minket arra, hogy számos lakónk esetén nem megoldható a tipikus foglalkoztatás keretei közötti elhelyezkedés. Ennek okai lehetnek például az alacsony iskolai végzettség, a szakképzettség és a piacképes tapasztalat hiánya, illetve egyedülálló szülőknél a több gyermek felügyeletének megoldhatatlansága. Az ilyen helyzetbe került családokat számára megoldást jelenthetnek a nem hagyományos munkavállalás keretei között végezhető munkák, otthoni jövedelemtermelő lehetőségek (költségcsökkentők).


Mit biztosítunk lakóinknak a projekt kereteiben:
  • Létre hoztunk egy helyiséget, ahol lakóink az nálunk tartózkodásuk alatt megismerkedhetnek a bedolgozói és feldolgozói tevékenységekkel, biztosítjuk az ehhez szükséges eszközöket.
  • Felkutatjuk azokat a munkáltatókat, akik lehetőséget látnak a projektben, egyetértenek céljaival, részt vállalnak megvalósításában.
  • Keretet biztosítunk a munkavállalók és munkáltatók kapcsolatba lépésének.
  • Lehetőséget biztosítunk lakóink számára élelmiszerek feldolgozására, tartósítására (pl. tésztafélék, befőttek, savanyúságok, fagyasztás) és tárolására, melyek adott esetben egyénileg értékesíthetőek vagy elfogyaszthatóak.
  • Tanácsadással segítjük lakóinkat a munkavállalás és feldolgozás jogi és adóügyi kérdéseiben, a munkavégzéshez szükséges dokumentáció
A projekt megvalósításának első lépései a foglalkoztató épületének kialakítása, valamint a működéshez szükséges eszközök beszerzése voltak. Az első fázis, köszönhetően támogatóinknak, önkénteseinknek, 2014. első hónapjaira befejeződött.

Ez után, a tavasz első napjainak beköszöntével párhuzamosan, a programban résztvevők művelés alá vonták a (szintén a projekt részét képező) konyhakertnek kijelölt területet, ahol ez után a növények palántázását, ültetését, gondozását és a betakarítást sajátíthatják el a résztvevők. A konyhakert ezen felül fontos részét képezi a foglalkoztató ház működésének is, hisz a frissel el nem fogyasztott termények feldolgozását /fagyasztás, szárítás, befőzés/ is itt sajátíthatják el lakóink.

A konyhakertet kiegészítéseként kialakítottunk egy baromfiólat is, ahol jelenleg tíz vidáman kapirgáló tyúk biztosítja a friss tojást a tésztakészítés, vagy épp az őket gondozók fogyasztása számára.

A foglalkoztató ház (eddig megvalósult) legfőbb tevékenységei
  • házi jellegű száraztészta készítés /cérna metélt, széles metélt, kocka, spagetti (már zöld színű, spenótos ízesítéssel is)/
  • befőzés /sárgabarack, eper (támogatóink nagylelkű adományának felhasználásával)/
  • fagyasztás /zöldborsó/
  • szárítás /fűszerek/
Ezzel párhuzamosan a résztvevők és érdeklődők számára egy tíz alkalmas képzést is szerveztünk, melynek célja, hogy olyan háttér ismeretekkel gazdagodjanak ellátottaink, melyek elősegítik jövedelemtermelő tevékenységük végzését, mint kistermelők. Ennek keretében, a jogszabályi háttéren túl, érintettük az élelmiszer  biztonság, az értékesítés, a balesetvédelem és a marketing területeit is.


Az épület felújításáról készült felvételeket ide kattintva tekintheti meg.

A foglalkoztató épületben történő munkavégzésről készült képeinket itt tekintheti meg.

A projekthez tartozó konyhakertről készült képeinket ide kattintva tekintheti meg.

Rólunk írták:


Támogató szervezetek elérhetőségei:
Ökumenikus Segélyszervezet
The Velux Foundations
DanChurcAid
Honlapkészítés - Design - Programozás - Hosting